Selecteer een pagina

Een tijdje terug schreven wij een blog over chronische stress. Daarin leggen we uit wat chronische stress precies is en waarom het zo gevaarlijk is. Maar wat kun je zelf doen om chronische stress te verminderen? In deze blog geven we 5 tips waarmee je zelf aan de slag kan.

1. Bouw dagelijkse routines in
Door overzicht te krijgen over je leven, creëer je rust voor jezelf. Zorg daarom voor dagelijkse routines. Het is daarbij van belang om een goede balans te vinden tussen overbelasting en onderprikkeling. Op bed liggen en naar het plafond staren klinkt rustgevend, maar kan juist zorgen voor meer stress omdat je onvoldoende gestimuleerd wordt. Daardoor verlies je energie.
2. Wees realistisch
Het hoeft niet altijd perfect te zijn. Perfectionisme leidt vrijwel altijd tot chronische stress. Wees niet bang om los te laten. Doe dingen zo goed mogelijk en laat het dan los. Zo voel je je minder onzeker en groei je sneller. De chronische stress zal daardoor afnemen.
3. Luister naar je lichaam
Tegenwoordig zijn we vrijwel continu met ons brein bezig. We zijn constant over van alles aan het nadenken en absorberen gigantische hoeveelheden informatie. Dit kost bakken met energie en veroorzaakt chronische stress. Durf ook eens je brein “uit te schakelen”. Stop je telefoon even weg en maak je bewust van het moment waarin je je bevindt. Start met mediteren of met mindfulness.
4. Neem de tijd om te herstellen
Tijdens je werk bouwt er stress op in je lichaam. Het duurt een tijdje voordat deze stress weer verdwenen is. Als je je lichaam deze tijd niet gunt, dan zal de chronische stress toenemen. Het is helemaal niet erg om zo nu en dan even helemaal niks te doen. Sterker nog, het is heel gezond!
5. Beweeg!
Bewegen is gezond, daar zijn we het allemaal over eens. Als je regelmatig (minimaal 2 à 3 keer per week) intensief beweegt, krijgt je lichaam de kans om schadelijke stoffen af te voeren. Je zal merken dat de chronische stress afneemt en je voelt je een stuk lekkerder.